Cesty katecheze - časopis pro katechetiku a náboženskou pedagogiku

Hlavní menu:

První evangelizace

Autor: František Radkovský - Číslo: 2010/1 (Slovo biskupa)

Při nedávné návštěvě Svatého otce překvapilo nečekaně pozitivní přijetí jeho návštěvy naší veřejností. Zapadá to do celkové situace u nás, která se zdá stále otevřenější pro duchovní hodnoty. Lidé zjistili, že hmotný blahobyt jim ke štěstí zdaleka nestačí, a během krize navíc poznali, že ho nemají natrvalo zajištěný. Jisté je, že se stále častěji, otevřeně a bez ostychu ptají na duchovní věci. Starší generace má často v sobě křesťanské základy a mnozí se otevřeně přiznávají: jsem věřící, ale nejsem praktikující. Mají výhodu, že je na co navázat a co oživit, pokud je u nich zájem a dobrá vůle. Mladší generace obvykle nemá, nač by navázala, a tak často jeví zájem o vše, co se tváří trochu duchovně. A má z toho většinou pěkný zmatek. Tím důležitější je snažit se tyto lidi oslovit a nabídnout jim to, co možná bez povšimnutí přešli jako zastaralé a složité, totiž křesťanství.

Benedikt XVI. zdůrazňuje, že život svatých a křesťanské umění jsou nejlepší vizitkou křesťanství. Ten život svatých by ovšem měl být především ten náš... Křesťanské umění je stále přitažlivé. Ukazují to například Noci kostelů, které na večerní prohlídky kostelů přitahují překvapivě velké množství těch, kteří tam jinak nepřijdou. Ukazují to i koncerty v kostelích, které do kostelů přivedou posluchače otevřené nejen pro duchovní hudbu, ale také pro duchovní slovo, které by tam nikdy nemělo chybět. Musí být ovšem dobře připravené a promodlené, aby zasáhlo! To vše jsou spíše prostředky první evangelizace, na kterou musejí navazovat další kroky. Ale příprava půdy, totiž lidského srdce, je pro správnou setbu a vzrůst velmi důležitá.
Je velmi dobře, že je toto číslo věnováno první evangelizaci, k níž nám většinou chybí zkušenosti a často i odvaha. Bůh nám všem pomáhej!
Mons. František Radkovský
biskup plzeňský

Ke stažení: První evangelizace, 105 kB


© Redakční systém: Webdesignum 2009 - 2011