Cesty katecheze - časopis pro katechetiku a náboženskou pedagogiku

Hlavní menu:

20.08.2010, autor: Marie Zimmermannová, kategorie: Aktuality

Mystagogie

Obsah třetího čísla ročníku 2010

Články třetího čísla jsou věnovány tématu mystagogie od jejího pojetí v rané církvi jako uvedení do tajemství Krista (David Vopřada) a dále pohledům na mystagogii dnes (resumé článků P. De Clercka a L. M. Chauveta z belgického časopisu Lumen Vitae). P. Clerk obajasňuje účel mystagogie, a to v teologii svátostí, v začleňování do křesťanského společenství a z pohledu osobního života. Uvádí i příklad metody mystagogie. L. M. Chauvet se zabývá tím, co představuje mystagogie v současné církvi a jaké jsou typy zájmu o mystagogii. Reflektuje úskalí, která z toho vyplývají, a pastorační pohled na kvalitu slavení liturgie a samotného křesťanského společenství. Tyto články jsou doplněny náměty k průběhu mystagogie zpracovanými podle zahraničních materiálů.
Další články jsou věnované liturgii, a to jednak misálu Pavla VI. v historických souvislostech (J. Šlégr) a liturgické výchově v katechezi (M. Zimmermannová). Tyto texty se mj. vyjadřují i k požadavkům návratu k tridentské liturgii, které se objevují v určitých skupinách a diskusích mladých lidí. Tématiku doplňuje praktická pomůcka o symbolech v obřadech křesťanské iniciace.
Poslední stránky tohoto čísla časopisu jsou věnovány dvěma dokumentům magisteria. Prvním z nich je nejnovější dokument Papežské biblické komise, jehož český překlad vyšel v tomto roce. Strukturu dokumentu a některé jeho pozoruhodné pasáže představuje P. Chalupa. Krátký sloupek je věnován také 100. výročí dekretu Quam singulari iniciovaného papežem Piem X. o časném a častém svatém přijímání dětí. Triventská biskupská konference z Itálie se k němu vyjádřila z pohledu současné pastorační situace.


© Redakční systém: Webdesignum 2009 - 2011