Cesty katecheze - časopis pro katechetiku a náboženskou pedagogiku

Hlavní menu:

04.06.2011, autor: Marie Zimmermannová, kategorie: Aktuality

Vyšlo druhé číslo na téma "Písmo svaté v katechezi"

Boží slovo je hlavním pramenem katecheze
ilustrace z Biblia pauperum - fragment uložený v Knihovně Západočeského muzea v Plzni

Téma čísla otevírá článek italského historika katecheze prof. G. Biancardiho o užívání Bible v dějinách katecheze, a to od starověku do druhého vatikánského sněmu. Na něj navazuje recenze nejnovějšího dokumentu magisteria církve, a to apoštolské exhortace papeže Benedikta XVI., která vyšla na podzim roku 2010 pod názvem Verbum Domini (český překlad vydá Karmelitánské nakladatelství). Recenze má název "Boží slovo pro církev a svět" a je určena pro vaši orientaci v dokumentu i pro vzbuzení zájmu o něj. Další tři články představují přístupy k práci s biblickými texty, jejichž cílem je pomoci věřícímu člověku "vstoupit" do textu, porozumět jeho poselství a nechat se jím oslovit.

V posledních rubrikách časopisu se můžeme učit z historie. V. Němec shrnuje pokus některých liberálních teologů o vznik nového náboženství "pro člověka"; na obálce časopisu jsou uvedeny stránky ze středověké pomůcky "Biblia pauperum", která osvětluje dějiny spásy uvedením souvislosti mezi novozákonními tajemstvími a starozákonními příběhy.

Součástí čísla je Praktická příloha, která uvádí do kompetencí katechety pro práci s Biblí (celý článek viz záložka "Písmo svaté" - Články); uvádí některé otázky a odpovědi z praxe; příklady metod práce s biblickými příběhy a texty; podněty ke slavení bohoslužby slova a další praktické pomůcky: viz také rubrika "Ke stažení", složky označené 1102.


© Redakční systém: Webdesignum 2009 - 2011